
ایلان ماسک
- نام به انگلیسی: Elon Musk
- تاریخ تولد: ۲۸ ژوئن ۱۹۷۱
- محل تولد: پرتوریا، آفریقای جنوبی
- ملیت: آمریکایی
ایلان ماسک
ایلان ماسک (زادهٔ ۱۹۷۱ در پرتوریا) کارآفرین و خلاق آمریکایی است که شرکتهای پیپال، اسپیساکس و تسلا را بنیان نهاد.
زندگی شخصی
ایلان ماسک در سال ۱۹۷۱ در پرتوریای آفریقای جنوبی متولد شد. مادرش مِی ماسک، یک مدل کانادایی و پدرش اورال ماسک مهندس الکترومکانیک اهل آفریقای جنوبی بودند که در سال ۱۹۸۰ از یکدیگر جدا شدند. ایلان از سن ۱۰ سالگی علاقمندی خود به کامپیوتر و برنامهنویسی را نشان داد.
زندگی حرفهای
او توانست در سن ۱۲ سالگی، از بازی کامپیوتری که Blastar نام داشت و به زبان بیسیک نوشته بود، ۵۰۰ دلار درآمد کسب کند.
پس از اتمام تحصیل در دبیرستان، ماسک در سال ۱۹۸۹ برای فرار از خدمت سربازی در ارتش آفریقای جنوبی به کانادا مهاجرت کرد و در سن ۱۹ سالگی به دانشگاه کوئینز ایالت اونتاریوی کانادا وارد شد. پس از دو سال از تحصیل خود در این دانشگاه، به دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا منتقل شد و موفق به اخذ همزمان دو مدرک کارشناسی فیزیک و کارشناسی اقتصاد در سن ۲۴ سالگی شد. ایلان برای ادامهٔ تحصیلات خود در مقطع دکتری فیزیک کاربردی و علم مواد در دانشگاه استنفورد، در سال ۱۹۹۵ به کالیفرنیا نقل مکان کرد. اما پس از گذشت تنها دو روز از آغاز دوره، تصمیم به انصراف گرفت تا بتواند به دنبال ایدههای کارآفرینانهٔ خود در زمینههای اینترنت، انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای فضایی برود.
در مسیر کارآفرینی
در همان سال، ایلان به کمک برادرش کیمبال، با سرمایهٔ ۲۸ دلاری توانستند شرکت نرمافزاری و اینترنتی Zip2 را تأسیس کنند. آنها توانستند راهنمای اینترنتی با نام «City Guid» را در اختیار صنعت چاپ روزنامه قرار دهند. موفقیت آنها آنقدر سریع اتفاق افتاد که آنها توانستند با روزنامههای بزرگی چون نیویورکتایمز و شیکاگو تریبیون همکاری کنند. اگرچه ایده و سرمایهٔ اولیهٔ شرکت متعلق به ایلان بود، اما هیئت مدیرهٔ شرکت هرگز اجازه نداد او سمت ریاست شرکت را بر عهده بگیرد و در سال ۱۹۹۹، این شرکت توسط کامپک (Compaq) به مبلغ ۳۴۱ میلیون دلار خریدهشد.
تأسیس پیپال
چهار سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۹، او بههمراه یکی از دوستانش سرویس پرداخت اینترنتی X.com را با سرمایهای ۱۰ میلیون دلاری راهاندازی کرد. یک سال بعد شرکت ایلان با Confinity که سرویس انتقال پولی با نام PayPal در اختیار داشت، ادغام شد و در سال ۲۰۰۱ شرکت به PayPal تغییر نام داد. به دلیل اختلاف نظر ایلان با اعضای هیئت مدیره در مورد انتقال زیرساختهای مبتنی بر یونیکس شرکت به ویندوز، در سال ۲۰۰۰، او با حفظ عضویت خود در هیئتمدیرهٔ شرکت، از سمت ریاست شرکت برکنار شد. در سال ۲۰۰۲ نیز eBay، شرکت PayPal را به مبلغ ۱٫۵ میلیارد دلار خریداری کرد که از این میزان، ۱۶۵ میلیون دلار سهم ایلان شد.
اسپیسایکس
در سال ۲۰۰۱ایلان به همراه دو تن از دوستان خود، برای خرید تعدادی موشک قارهپیمای دست دوم که برای پروژه فضایی خود نیاز داشتند، به مسکو سفر کردند و مجبور شدند دست خالی به آمریکا بازگردند. سال بعد، ایلان بههمراه مایک گریفین مجدداً برای خرید سه موشک قارهپیما به مسکو بازگشت. اما وقتی متوجه شد که روسها مبلغ بسیار بالایی برای هر موشک طلب میکنند، تصمیم گرفت تا خودش شرکتی برای تولید موشکهای ارزانقیمت تأسیس کند و بدین ترتیب، سومین شرکت او با سرمایهٔ ۱۰۰ میلیون دلاری که حاصل پروژههای پیشین بود، با نام SpaceX، تأسیس شد.
این شرکت توانست علاوه بر کاهش هزینهٔ تولید موشک، سود هفتاد درصدی نیز به دست آورد. ایلان سِمت مدیر ارشد اجرایی و مدیر ارشد تکنولوژی شرکت را در اختیار داشت. در سال ۲۰۰۸، ناسا با عقد قراردادی ۶/۱ میلیارد دلاری، وظیفهٔ ارسال محموله به ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) طی ۱۲ پرتاب را به اسپیسایکس سپرد. فضاپیمای دراگون این شرکت در سال ۲۰۱۲ نیز توانست عنوان اولین فضاپیمای ساخت یک شرکت خصوصی که به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل میشود را به خود اختصاص دهد و تاریخساز شود. یکی از اهداف مهم اسپیسایکس، استفادهٔ چندینباره از راکتها برای کاهش هزینهٔ سفرهای فضایی است.
بدین منظور، پس از بارها تلاش ناموفق، در سال ۲۰۱۵ اسپیسایکس توانست یک موشک فالکون را در بازگشت از فضا با موفقیت روی یک شناور در میان اقیانوس فرود بیاورد تا بتواند در پروازهای بعدی مجدداً از آن استفاده کند.
تأسیس تسلا
مارتین ابرهارد و مارک ترپنینگ در سال ۲۰۰۳ شرکت تسلا موتورز را تأسیس کردند و ایلان در سال ۲۰۰۴ پس از سرمایهگذاری در این شرکت بهعنوان رئیس هیئت مدیره انتخاب شد. در نخستین سالهای فعالیت تسلا موتورز، ماسک نقش فعالی در طراحی و تولید اولین خودروی الکتریکی شرکت با نام رودستر داشت. در سال ۲۰۰۸، او بهعنوان مدیر عامل و طراح ارشد محصولات تسلا موتورز انتخاب شد. ماسک در سال ۲۰۱۴ اعلام کرد که تسلا موتورز تمامی پتنتهای خود را به رایگان در اختیار استفادهٔ عموم قرار میدهد تا بدین طریق توسعهٔ خودروهای الکتریکی توسط سازندگان بزرگ با سرعت بیشتری انجام گیرد. دامنهٔ فعالیت تسلا موتورز تنها به صنعت اتومبیل محدود نشدهاست، بهطوریکه، در اوایل سال ۲۰۱۷ این شرکت با حذف عبارت «موتورز» از انتهای نام خود، به «تسلا» تغییر نام داد. از دیگر پروژههای بزرگ ایلان و شرکت تسلا، گیگافکتوری است؛ کارخانهٔ غولآسا در نوادای آمریکا که وظیفهٔ تولید باتریهای لیتیوم یونی جهان را بر عهده خواهد داشت. ایلان توانست در سال ۲۰۰۶، شرکت سولارسیتی را برای مبارزه با گرمایش جهانی از طریق تولید انرژی پاک و تجدیدپذیر خورشیدی تأسیس کند.

ایلان ماسک: اپل به پیشنهاد من برای خرید تسلا، علاقهای نشان نداد
ایلان ماسک در توئیتی اینگونه نوشت: «در تاریکترین روزهای برنامه مدل 3، من به سراغ تیم کوک رفتم تا درباره امکان تملک تسلا توسط اپل (به قیمت یک دهم ارزش فعلیش) صحبت کنم.

ایلان ماسک از طلای جدید پرده برداری کرد
با توجه به این امر که نیکل فلز اصلی در ساخت باتری خودروهای الکتریکی محسوب می شود، ایلان ماسک از آن به عنوان طلای آینده نام برده است. درواقع به عقیده او در چند سال آینده، فلزاتی قیمت های بالا پیدا می کنند که کاربرد بیشتری را داشته باشند.

ایلان ماسک به چهارمین فرد ثروتمند جهان تبدیل شد
اگر تا هفت سال قبل، تصور این امر که ایلان ماسک بتواند در جمع 10 فرد ثروتمند جهان قرار بگیرد، بیش از حد رویاپردازانه به نظر می رسید اکنون هیچ فردی تردید ندارد که او قادر است حتی عنوان ثروتمندترین را به دست آورد.