
پگاه
- تاریخ تاسیس: ۱۳۳۳
- نام به انگلیسی: Pegah
- محل شرکت: تهران
- محصول(ها): انواع ماست های ساده و طعم دار و پروبیوتیک، دوغ، کشک و کره
- تعداد کارکنان: 10000
پگاه
پگاه که با نام شرکت صنایع شیر ایران نیز شناخته میشود، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان صنایع غذایی در ایران است که در سال ۱۳۳۳ تأسیس شدهاست.
پیشینه
شرکت صنایع شیر ایران که هماکنون با برند پگاه در میان عموم مردم شناخته میشود، در سال ۱۳۳۳ نخستین کارخانهٔ شیر پاستوریزهٔ ایران بود که با هدف کمک به بهداشت و تغذیهٔ مردم و توسعهٔ صنعت دامپروری کشور ایجاد شد. با امضای موافقتنامه میان سازمان برنامه و وزارت بهداری و مؤسسهٔ یونیسف (وابسته به سازمان ملل) در سال ۱۳۳۳ این کارخانه پیریزی شد و روزانه ۴۵ تُن محصول تولید میکرد.
در اولین روز بهرهبرداری کارخانه، ۴۸۰۰ کیلوگرم شیر خام دریافت و فرآوری شد و اولین محصولات تولیدی کارخانهٔ تهران عبارت بود از: شیر پاستوریزه در شیشههای یک دوم و یک چهارم لیتری؛ شیرکاکائو در شیشهٔ یک چهارم لیتری و ماست شیشهای یک سوم لیتری کمچرب و پرچرب.
توسعه
احداث و راهاندازی چنین کارخانهای در ۶۶ سال پیش تحولی اساسی در صنعت دامداری و دامپروری کشور ایجاد کرد. مردم با مصرف محصولات پاستوریزه که سلامت و بهداشت جامعه را میساخت آشنا شده بودند و به همین دلیل وزارت تولیدات کشاورزی در سال ۱۳۴۷ اساسنامهٔ شرکت سهامی صنایع شیر ایران را با زیر مجموعهٔ سه کارخانه در تهران، تبریز و شیراز تهیه کرد و به تصویب مجلس شورای ملی رساند.
سال ۱۳۴۹ صنایع شیر ایران در کارخانههایش با افزایش شدید شیر خام روبرو شد و بر اساس اهداف کارخانه و به منظور حل مشکلات شیر خام دریافتی، طرح توزیع شیر رایگان در مدارس را تهیه کرد و به دولت ارائه داد. این طرح مورد موافقت قرار گرفت و شرکت صنایع شیر ایران عاملی برای یک تحول بزرگ در مصرف لبنیات ایران شد. با توجه به لزوم افزایش ظرفیت کارخانه، احداث واحدهای جدید آغاز و کارخانههای تولید شیر پاکتی استریل با ظرفیت ۵/۵ تن در ساعت، در سال ۱۳۵۰ و کارخانهٔ پانصد تنی و غذای کودک در سال ۱۳۵۵ به بهرهبرداری رسیدند.
کارخانههای زیرمجوعه
سال ۱۳۵۲ شرکت تهیه و توزیع شیر ایران با سرمایهٔ بانکهای صنعت و معدن و کشاورزی تأسیس شد و در کارخانههای آن با شیر خشک و کرهٔ وارداتی شیر بازساخته، تولید و در بستهبندی پاکتی سهگوش به مدارس ارائه میشد. در سال ۱۳۵۸ شورای انقلاب اسلامی لایحهای را تصویب کرد که بر اساس آن شرکت سهامی تهیه و توزیع شیر ایران و شرکتهای وابسته به آن (شرکتهای شیر منطقهای فارس، کرمان، خراسان، تبریز، زنجان، رشت، همدان، خرمآباد، شوش دانیال و گرگان) ادغام شدند و مقر اصلی آن در تهران قرار گرفت.
عملیات اجرائی کارخانهٔ شیر منطقهای کرمان بهعنوان اولین کارخانهٔ آمادهٔ بهرهبرداری در سال ۱۳۶۱ به پایان رسید و بعد از آن دیگر کارخانهها از جمله گرگان، زنجان، همدان، گیلان، لرستان، و خوزستان و گلپایگان راهاندازی شد. در ادامهٔ توسعهٔ شرکت صنایع شیر ایران، سال ۱۳۷۹ هم کارخانهٔ شیر و لبنیات ارومیه خریداری شد و به جمع کارخانههای تحت پوشش شرکت سهامی صنایع شیر ایران پیوست.
سال ۱۳۷۷ هم مدیران به این نتیجه رسیدند که روند این شرکت ملی بیشتر از قبل رو به رشد باشد. اینجا بود که کارخانهٔ صنایع بستهبندی و فیلم و پلاستیک به منظور تأمین مواد مورد نیاز تولید شیر نایلونی و پنیر UF با ظرفیت ۲۲۰۰ تن در سال به بهرهبرداری رسید. این اتفاق باعث شد تا علاوه بر تأمین مواد بستهبندی کارخانههای تحت پوشش، در رفع نیاز مواد بستهبندی سایر تولیدکنندگان اقدام جدی شود.
برند پگاه
خلق برند پگاه در سال ۱۳۷۹ اتفاق افتاد و تمام محصولات با نام پگاه عرضه شد. بدین ترتیب، شرکت صنایع شیر ایران (پگاه) از ادغام شرکت سهامی تهیه و توزیع شیر ایران و شرکتهای وابسته به آن (شرکتهای شیر منطقهای فارس، کرمان، اصفهان، خراسان، تبریز، ارومیه، اراک، زنجان، رشت، همدان، خرمآباد، گلپایگان، شوش دانیال و گرگان) و شرکت سهامی صنایع شیر ایران (شرکت هلدینگ) تشکیل شد.
به تدریج رشد شرکت ادامه داشت و تعدادی از شرکتهای تحت پوشش در بورس و فرابورس عرضه شدند. در حال حاضر شرکت شیر پاستوریزه پگاه اصفهان، شرکت شیر پاستوریزه خراسان و شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان غربی در بورس حضور دارند و سهامداران جزئی و عمده دارند. شرکتهای پگاه فارس، گلپایگان، گلستان، آذربایجان شرقی و گیلان نیز در فرابورس عرضه شده و سهام آنان واگذار شدند.
محصولات
هلدینگ صنایع شیر به عنوان بزرگترین تولیدکننده صنعت لبنیات در خاورمیانه دارای ۲۹ کارخانه و شرکت تابعه در ۱۶ استان است.
شرکت پگاه هماکنون بزرگترین شرکت صنعتی شیر با بیش از ۸۰۰ کد محصول است و برندهای آبمیوهٔ پدیده، نوشیدنی رادلر، نوشابهٔ گیاهی زهل، لبنی شاین و دهها برند دیگر را در قالب هلدینگ صنایع شیر ایران و ۲۹ شرکت تولید میکند. پنیرهای سنتی و جدید در طعمهای متنوع، انواع ماستهای ساده و طعمدار و پروبیوتیک، دوغ، کشک و کره، انواع محصولات پودری و محصولات غیر لبنی مانند نوشیدنی های گازدار و گیاهی و آبمیوه سبد محصولات پگاه را شکل می دهند.
افتخارات
برند پگاه در سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ در دهمین و یازدهمین جشنواره ملی قهرمانان صنعت ایران به عنوان یکی از ۱۰۰ برند برتر ایران شناخته شد. در همایش معرفی شرکتهای برتر ایران که در سال ۱۳۹۳ برگزار شد، شرکت صنایع شیر ایران (پگاه) بین ۵۰۰ شرکت برتر ایران در گروه صنایع غذایی و آشامیدنی رتبهٔ اول را کسب کرد و بهعنوان «بزرگترین و موفقترین صنایع غذایی کشور» معرفی شد. در ردهبندی اعلام شده از سوی این سازمان، شرکت صنایع شیر ایران (پگاه) با فروش حدود ۲۴۰۰۰ میلیارد ریالی عنوان بزرگترین شرکت فعال در حوزه صنایع غذایی ایران را در سال مالی ۱۳۹۴ به خود اختصاص داد.
این مجموعه دارای صدها هزار افتخار در عرصههای مختلف داخلی و خارجی است که از جمله آنها میتوان به موارد محدود زیر اشاره کرد.
شرکت بازرگانی صنایع شیر ایران نیز در سال ۱۳۹۶ برای نخستین بار به عنوان صادرکنندهٔ ممتاز کشوری انتخاب شد. این شرکت همچنین عنوان صادرکنندهٔ نمونهٔ کشوری را در کارنامه خود دارد. علاوه بر کسب این عناوین سه بار بهعنوان صادرکنندهٔ برتر در سطح کشوری و بارها هم بهعنوان صادرکنندهٔ برتر در سطح استانی انتخاب شدهاست.