شیوع ویروس جدید کرونا (COVID-19) تاثیر بسزایی بر مردم جهان داشته است. کشورهای مختلف دنیا دائما روش های مختلفی را برای مقابه با این مشکل مورد آزمایش قرار دادند. آنها قوانین و هنجارهای جدیدی را وضع کردند تا سعی کنند اعتماد را بین افراد جامعه برقرار کنند و به اقتصادها فرصت احیا شدن بدهند.
شاید چیزی که تا به الان کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته، تاثیر این پاندمی بر کسب و کارهای نوآورانه بوده باشد. با کاهش شدید منابع مالی، بیش از 40 درصد از سرمایهگذاریهای جدید در منطقه قرمز قرار میگیرند و تنها به مدت سه ماه و یا حتی کمتر پول نقد برای اجرای فعالیت های عادی خود دارند.
اما با وجود اینکه تعداد بسیار زیادی از کسب و کار های استارتآپی بخاطر شیوع ویروس کرونا ضربه خورده اند، این بحران موجب افزایش فعالیتها دراین حوزه شد. شرکت ها و افراد مختلف در سراسر جهان برای پاسخگویی به وضعیت حاصل از پاندمی گردهم آمده اند. از برگزار کنندگان جشنواره های موسیقی تا کمپانی های خودروسازی که دست به تولید دستگاه های ونتیلاتور(دستگاه تنفس مصنوعی) حیاتی زدند، همگی شروع به نشان دادن حدکثر خلاقیت خود کردند.
افراد و کمپانی ها ایده های جدیدی برای پاسخگویی به نیازهایی که به کاملا توسط دولت ها و نهاد های فعلی برطرف نمیشد، ارائه کردند. تصور اینکه چگونه کارآفرینان و سیستم های آنها در این دوره تحت تأثیر قرار گرفته اند، ظریف تر از آنچه که ما فکر می کنیم، است؛ اما درک این مسئله بسیار مهم است: آنچه امروزه (دوباره) شکل می گیرد، اثرات طولانی مدت خواهد داشت.
حمایت دولت از استارت آپ های در حال رشد
حمایت دولت از صنعت در زمان بحران همواره حیاتی بوده است. پاسخ فرانکلین روزولت در برابر رکود بزرگ آمریکا را به یاد آورید؛ او توافق نامه جدید را امضا کرد و هزینه کرد تا آمریکا را روی پا نگه دارد.
در طول بحران COVID-19 ، دولت های سراسر جهان برای حمایت از اکوسیستم های محلی دست به کار شدند. دولت انگلیس با تأکید بر حمایت از "شرکت های محرک نوآوری" ، "تک شاخهای فردا" و "داستانهای موفقیت فناوری آینده" یک بسته نجات 1.25 میلیارد پوندی برای کمک به شرکتهای استارت آپی راه اندازی کرد.
با وجود اینکه استارت آپ های مبتکر بدون هیچ شکی برای آینده ی نوآوری ضروری اند و حمایت از آنها بسیار مهم است، بحران حاصل از این ویروس جدید نشان داد که کسب و کارهای کوچک با رویکردهای نموی در زمینه نوآوری بسیار حائز اهمیت اند.
برای درک بیشتر این موضوع که چگونه چشمانداز کارآفرینی در حال تغییر است، باید به دنبال پیداکردن انواع دیگری از فعالیت های نوآورانه نیز باشیم.
یافتن فرصت ها در بحران: چابکی بسیار مهم است
برخی از کارآفرینان تازه وارد و استارت آپهای جدید در این بحران فرصت را غنیمت شمرده اند و هدف کسب و کار خود را تا حدودی تغییر داده و دانش موجود، مهارت ها، افراد و شبکه ها را به سمت نیاز های جدیدی سوق می دهند. از استارت آپ ها و افرادی که ماسک های صورت را به جوامع محلی خود میفروشند، گرفته تا استارتاپ های حوزه تاکسی اینترنتی که به کمپانی های تحویل مواد غذایی تبدیل شده اند؛ ماهیت نوآوری اغلب نموی است، اما در عین حال برای بقا و سازگاری ما با شرایط جدید ضروری است.
این رویکرد که "هدف گذاری دوباره" نامیده میشود، خالی از چالش نیست. بسیاری از این کارآفرینان در حوزههای مختلفی فعالیت داشته اند و این برای کسانی که می خواهند با آنها وارد کار شوند، مشکل آفرین است؛ بدین ترتیب افراد جدید چگونه میتوانند به این استارت آپ ها که سابقه ی قبلی در این زمینه نداشته اند اعتماد کنند؟
در حالی که بیشتر استارت آپ ها "هدف گذاری دوباره" را به عنوان یک فرصت یا راه حل کوتاه مدت می بینند، این رویکرد یک استراتژی بقای اساسی برای صنعت و اقتصاد کشور های مختلف است و موجبات رشد را فراهم می سازد. برای بهره بردن از پتانسیل این نوآفرینان، دولت ها و سایر نهاد های حمایتی باید اقدامات لازم را جهت پشتیبانی از چنین نوآفرینیهایی به عمل برسانند. به عنوان مثال، بخش تدارکات دولتی میتواند به استارت آپها کمک کند تا به بازار دست پیدا کنند و واسطه ای مفید برای ایجاد اعتبار بین افراد جامعه برای این کسب و کارها باشد.
تغییر دیدگاه ها در مورد کارآفرینی
این تقریبا مسلم است که تاثیری که این بحران اکنون بر کسب و کارهای نوآفرینانه داشته است بر نحوه ی درک کارآفرینی به عنوان انتخاب شغل در آینده موثر خواهد بود.
تغییراتی که امروز مشاهده می کنیم ممکن است یک شمشیر دو لبه باشد. برخی ممکن است استدلال کنند که این بحران می تواند بر ریسک های مرتبط با کارآفرینی تأثیر منفی بگذارد و درنهایت مانع جذب استعدادهای جدید به سمت کسب و کارهای نوپا شود؛ در حالی که برخی افراد ممکن است بر این باور باشند که تغییراتی که ما امروز مشاهده میکنیم، میتواند درک از کارآفرینی را به سمت و سوی بهتری جهت دهد.
در سال های اخیر، کارآفرینی بیشتر و بیشتر با استارت آپ های کارآمد و کارآفرین با فناوری پیشرفته در ارتباط است که اغلب آنها در بعضی مناطق جغرافیایی مشخص و محیط های پرثمر در سراسر جهان مستقر هستند. اگرچه موفقیتهای این شرکتهای جوان بدون شک برای پیشرفت جوامع ما بسیار ضروری است، اما برخی بر این باورند که کارآفرینی برای تعداد کمی افراد خوشبخت که به آموزش، بودجه و شبکه های مناسب دسترسی دارند، به یک بازی تبدیل شده است. آنچه ما امروز می بینیم پتانسیل دموکراتیک سازی کارآفرینی و ایجاد الگوهای کارآفرینی جدید است که به مردم می اجازه میدهد تا راحتتر آنها را شناسایی کنند. این در نهایت می تواند آستانه کارآفرینی را برای بسیاری کاهش دهد و افراد را تشویق کند تا کسب و کار خود را راه بیاندازند.
با وجود موسسات بسیاری که افراد مستعد و باکفایت را از خود میرانند، احتمالا این بحران و پیامد های آن افراد زیادی را تشویق می کند تا ریسک های مرتبط با رویکردهای نوآورانه را پس از شناسایی موقعیت مناسب، بپذیرند.
نیاز های جدید و خلا های بسیاری وجود دارد که باید به آنها رسیدگی شود و استارت آپ ها نسبت به کمپانی های مستقر با سرعت بیشتری سازگاری پیدا میکنند و درصدد پر کردن این خلاها هستند.
درحالی که بسیاری از کسب و کار های استارت آپی در این موقعیت بحرانی شکست خواهند خورد، همهگیری ویروس کرونا بستر ایجاد فعالیت های نوآفرینانهی جدید و بسیاری را بهوجود آورده است. این یادآوریای برای ماست که درمورد ارزش ابتکار در سیستم های نوآورانه تجدیدنظر کنیم.
سوالی که امروز مطرح است این است که این بحران چگونه بر ما پیشرفت ما تاثیر میگذارد و افراد مختلف چه کارهایی باید انجام دهند تا از قدم برداشتن در راه درست اطمینان حاصل کنند.
تجربیات هزاران کارآفرین که شغل خود را در طی پاندمی از دست خواهند داد چگونه بر تصویر کارآفرینی تأثیر خواهد گذاشت؟ آیا دهه ها تلاش در جهت تقویت فضای کارآفرینی و متنوع سازی اقتصاد ما از طریق بودجه و آموزش دولتی و خصوصی تضعیف خواهند شد؟ یا این همان تکانی است که ما نیاز داشتیم تا سیستم های خود را از نو بسازیم؟
منبع:weforum.org