بانک انصار
بانک انصار یکی از بانکهای خصوصی ایرانی است که در سال ۱۳۸۸ تأسیس شدهاست.
پیشینه
پس از پایان دوران هشت سال دفاع مقدس، صندوق پسانداز و قرضالحسنهٔ انصار المجاهدین اولین شعبهٔ خود را با نام شعبهٔ شهید رجایی در بهارستان تهران افتتاح کرد. فعالیت موسسه برای تامین نیازهای مالی رزمندگان هشت سال دفاع مقدس در قالب وام با هدیهٔ مبلغی از سوی حضرت امام خمینی (ره) آغاز شد و این سرمایهٔ اولیه صندوق برای آغاز کار بود.
این صندوق 500 شعبه در سراسر کشور دایر کردهبود. صندوق انصارالمجاهدین زیرنظر بنیاد تعاون سپاه فعالیت میکرد و بنیاد تعاون را نیز اکبر غمخوار مدیرعامل پیشین باشگاه پرسپولیس تهران و محسن رفیقدوست وزیر سابق سپاه تأسیس کردهبودند. بنیاد تعاون قصد داشت تا در فضای مالی کشور حضوری موثر داشته باشد.
تأسیس
موسس بانک انصار، آیتالله ابراهیمی است؛ نامی که برخی از منتقدان بانک انصار را به اشتباه انداختهبود که رابطهٔ تخصص یک روحانی با بانکداری چیست ولی آیتالله در حقیقت نام کوچک ابراهیمی است و او روحانی نیست. آشنایی او با صندوق انصار المجاهدین به آنجا برمیگردد که او از طرف سپاه مأموریت مییابد تا این صندوق را حسابرسی کند چون بر اساس گزارشهای دریافتی آنها، مدیران این صندوق، هزینههای سنگینی در حوزهٔ فناوری اطلاعات انجام داده بودند. از اینرو ابراهیمی بههمراه چند نفر دیگر از اعضای سپاه، مأمور شدند تا این صندوق را مورد بازرسی و حسابرسی قرار دهند. پس از آشنایی نزدیک با فرایندها و رویههای کاری صندوق و بررسی اسناد و مدارک، متوجه شدند که کارهای بزرگی در این صندوق در حال انجام است و بهویژه در حوزهٔ فناوری اطلاعات. با این اوصاف هرچه از حضورش بهعنوان حسابرس در این صندوق میگذشت، بر اعتماد وی نسبت به این مجموعه افزوده میشد و تفاوت را نسبت به بانکها و موسسههای دیگر احساس میکرد.
هرچند انصارالمجاهدین عنوان صندوق داشت، اما به لحاظ مقیاسی، تعداد شعب و سیستمهای نرمافزاری در حد یک بانک بود. همهٔ این عوامل دستبهدست یکدیگر داد تا ابراهیمی بهعنوان معاون مالی بانک و عضو هیأتمدیره در سال ۱۳۸۴ به صندوق انصارالمجاهدین وارد شود.
موسسهٔ مالی و اعتباری انصار
پس از اینکه در سال ۱۳۸۳ با اجرای طرح ساماندهی نظام پولی و بانکی کشور، صندوقهای پسانداز و قرضالحسنه فقط ملزم به ارائهٔ خدمات قرضالحسنه شدند و مسئولان موسسه به این نتیجه رسیدند که صندوق برای ادامهٔ حیات خود باید به موسسهٔ مالی و اعتباری تبدیل شود، پس به مؤسسهٔ مالی و اعتباری انصار تغییر نام داد. بالأخره، تلاشهای بسیار ابراهیمی و همکارانش، در تبدیل صندوق به بانک به ثمر نشست و پس از موافقت ضمنی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با تأسیس بانک انصار در اوایل سال 1388، هیأت موسس بانک نسبت به تهیهٔ برنامههای عملیاتی و چارچوب راهبردی کار بانک اقدام نمودند. با وجود چالشهای زیادی که در این مسیر وجود داشت و حتی موجب استعفای تعدادی از کارکنان سابق صندوق شد، بالأخره ابراهیمی و همکارانش موفق میشوند مجوزهای لازم را بگیرند. در اسفندماه ۱۳۸۸ پذیرهنویسی عمومی بانک انصار صورت گرفت.
بانک انصار
بانک انصار در اوایل آبان 1389، به ثبت رسید و در خرداد سال ۱۳۸۹ با کسب مجوز از بانک مرکزی، به یازدهمین بانک غیردولتی ایران تحت نام بانک انصار تبدیل شد. در سال اول قیمت سهام بانک انصار ۱۰۰ تومان تعیین شد، و در عرض یک سال این عدد به ۲۶۳ تومان در بورس اوراق بهادار رسید.
آیتالله ابراهیمی از سال 1388 رئیس بانک انصار بوده و در آن زمان توان مالی بنیاد تعاون سپاه بهاندازهای بالا بود که به سرعت 170 شعبه را به 500 شعبهٔ قبلی افزود و تعداد شعبههای بانک را به 670 رساند. بانک از راه سپرده و تأمین مالی اولیهٔ بنیاد تعاون شش هزار و 200 میلیارد تومان سرمایه جذب کرد.
ادغام در بانک سپه
ورشکستگی شماری از موسسات مالی و اعتباری که در رسانهها از آن بهعنوان بحران موسسات مالی و اعتباری یاد میشود، یکی از بزرگترین معضلاتی بود که طی سالهای گذشته گریبانگیر نظام بانکی کشور شد. این موضوع که به یک مناقشهٔ ملی بدل شدهبود، در نهایت با دخالت دولت و بانک مرکزی و پرداخت هزاران میلیارد تومان از خزانه تا حدود زیادی برطرف شد. با توجه به سیاست ساماندهی روند تشکیل موسسات اعتباری و تعاونیها تحت نظارت بانک مرکزی، در ۱۲ اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷، مؤسسهٔ اعتباری ثامن در بانک انصار ادغام شد. پس از ادغام، مهدی رضایی از سال 1398 به عنوان مدیرعامل بانک انصار منصوب شده است.
یکی از برنامههای اصلاح نظام بانکی کشور، ادغام بانکهای نظامی بود که از سال قبل کلید خورد و در پی آن بانک انصار به همراه سه بانک قوامین، حکمت ایرانیان، مهر اقتصاد و موسسهٔ مالی اعتباری کوثر در بانک سپه ادغام شد و طبق اخبار، از این پس ارائهٔ خدمات به مشتریان این بانکها با تابلوهای بانک سپه انجام خواهد گرفت.